Schulthess Clinic, expansion

Zurich

Web Zürich Schulthessklinik Foto6
Web Zürich Schulthessklinik Foto1
Web Zürich Schulthessklinik Foto3
Web Zürich Schulthessklinik Foto2
Web Zürich Schulthessklinik Foto4
Web Zürich Schulthessklinik Foto5

More room for first-class medicine

Campus Lengg in Zurich is to be home to one of the largest health clusters in Switzerland. Numerous institutions from the fields of healthcare and research, including Zurich University, ETH Zurich, Balgrist University Clinic, Psychiatric Universitity Clinic, Hirslanden Clinic and Schulthess Clinic. The latter is one of the leading orthopaedic clinics in Europe and focuses on surgical orthopaedics, neurology, rheumatology and sports medicine. Thanks to the steadily increasing number of patients and the bottlenecks as a result, the board of trustees approved the comprehensive expansion and conversion project. The original hospital complex consists of two buildings. The extension consists of various sub-projects intended to enrich the available space. The entrance hall was extended on both sides and reinforced as the centre of the complex. A new ward was built at the head of this building. Further subprojects were an auditorium with schooling rooms and a corridor laboratory as well as a car park underneath the gardens. The treatment wing and catering area were also extended.

Special measures to avoid disrupting operations

Since all construction work was carried out during the course of the clinic's operation, detailed planning and intensive communication between those responsible at the clinic and the construction team was crucial. HRS engaged around 100 contractors to carry out the project, from the wards to the restaurant. The ongoing operation during the entire construction period required provisional arrangements, as well as permanent adjustments to accesses and routes. Entire temporary path networks in the form of corridors and protective past the construction sites. Despite the complete reconstruction of the entrance to the underground car park, the clinic had permanent access and parking facilities. Due to massive interventions in operational processes, such as the installation of an elevator in the wards building, the implementation of the extension turned out to be technically demanding and highly complex. This required far-sighted, coordinated and multi-layered planning.

Information

Owner
Wilhelm Schulthess Foundation, Zurich

Services rendered by HRS
General contractor with full cost, quality and deadline guarantee

Architect
Gruter Strässle Architekten, Zurich

Plot size
3,500 sqm

Total cost
CHF 75 million

Construction period
December 2012 - January 2016

Contact

HRS Real Estate AG
Siewerdtstrasse 8
8050 Zürich

+41 58 122 80 00
zuerich@hrs.ch

Other projects